16 februari 1895

Wanneer men een ijsvereniging opricht moet er ijs zijn. Dat klopt. De winter van 1895 is streng.

Op 30 december is het "allergemeenst weer met regen, sneeuw, hagel en onweer" (Frederik van Eeden). Maar dan verplaatsen de depressies hun koers zuidwaarts en dat betekent voor ons winterweer. Te Utrecht valt sneeuw op 1-4 januari en vervolgens wintert het met onderbrekingen tot 10 maart. Gedurende de eerste helft van januari is het licht-vriezend zonder ijsdagen, in de tweede decade valt herhaaldelijk sneeuw. Op 18 januari wordt Europa overspoeld door verse kou als gevolg van een oosterstorm en enkele dagen later gaat ook bij ons de krachtige dooi (Utrecht op de 21e +7 graden)over in winterweer. Op de 25e valt er een pak sneeuw(sneeuwdek tot in maart) en op de 27e bereikt bij een harde noordoostenwind de ijzige kou onze streken. Op de 28e vriest het in Groningen al 19 graden! Van 27 januari tot 17 februari vriest het te Utrecht onafgebroken matig of zeer streng. Eind januari herhaaldelijk sneeuw en ook in februari nog enkele keren. Op 7 februari zakt het kwik in Utrecht tot   -13,4 graden. Winterswijk blijkt recordhouder met ca. -22 graden.

Schaatspret is er volop, velen spreken van de mooiste schaatswinter in vele jaren. Er kan geschaatst worden tot 19 februari. De tweede helft van februari is mistig met vorstnachten. Sedert 1855 is februari niet zo koud uitgevallen. De dooi zet traag door.

Je zou haast zeggen dat, wanneer de dooi iets eerder begonnen was, de IJsvereniging Pijnacker nog lange tijd niet bestaan had, te meer daar de winters na 1895 weinig schaatsijs hebben gegeven.

De Delftsche Courant bericht over de strenge winter en maakt melding van allerlei schaatswedstrijden. Verder maakt de courant voor die tijd uitgebreide verslagen van de schaatstochten -Royalty ook in 1895!- van prinses Wilhelmina. "Op de namiddag van 7 februari maakt Wilhelmina in allen eenvoud een toertje per schaats door Nootdorp".

Wellicht is het niet zozeer het goede schaatsijs geweest, maar hebben de oprichters van IJsvereniging Pijnacker gedacht: Als die van Nootdorp de prinses krijgen, moeten wij in Pijnacker dat ook. Wanneer je nu een ijsvereniging hebt, lukt dat vast beter. Op 16 februari 1895 werd dan ook IJsvereniging Pijnacker opgericht. Wie weet zijn de rivaliteit met Nootdorp en daarnaast de prinses een grotere prikkel geweest voor het oprichten van de vereniging dan de strenge winter -heeft immers onze eerste voorzitter niet een dubbele achternaam? Helaas voor de oprichters, de couranten maken geen melding van de oprichting van de ijsvereniging, evenmin van een "toertje in allen eenvoud" van een prinses in Pijnacker!!!