Verslag van het IJVP Jury-team

Vaak zie je vrijwilligers niet aan het werk, maar ze zijn onmisbaar. En om namen te noemen begeef je je op glad ijs, want het grote gevaar is dat je anderen wellicht vergeet. Toch wil ik even benadrukken dat 7-8 keer per schaatsseizoen onze vereniging een jury-team dient aan te leveren.

Soms is dat als jouw kind de wedstrijd rijdt en je toch op de Uithof aanwezig bent, maar vaker is het als jouw kind niet rijdt of zelfs ……….al jaren niet meer rijdt! Natuurlijk proberen we het team steeds een beetje aan te vullen met ouders van huidige rijders, maar we kunnen echt niet zonder de ervaring van onze diehards!
Zo heeft onze vereniging maar 2 scheidsrechters en 1 ET-er. Dit zijn sleutelfiguren voor een wedstrijd. Zonder scheidsrechter kan de wedstrijd überhaupt niet officieel gemaakt worden. Dus dan zouden de tijden niet gelden. Gelukkig hebben Pim van Herk en Ingrid van der Helm nog steeds de mogelijkheid gehad om hun werk hierop aan te passen.
En dan de ET-er, hij zorgt dat de deelnemers op de startlijsten komen, annuleringen verwerkt, tegenwoordig nog een tijdschema maakt zodat we weten hoe laat een afstand ongeveer start en dan gedurende de wedstrijd alert is als er gedubbeld wordt of als iemand zich halverwege toch afmeldt. Maurice Thijssen, echt geweldig dat jij na al die jaren ‘niet schaatsen’ het steeds nog opbrengt om voor ons dit te doen.

En dan hebben we nog heel wat posities in onze opstelling die iedere keer gevuld moeten worden! Stel dat de elektronische tijdwaarneming niet werkt!? Moet dan de rit opnieuw worden gedaan? Nee, natuurlijk niet. Hiervoor hebben we 6 handklokkers die de tijden klokken en opschrijven.
Ik hoor de vraag al stellen: 6 klokkers? Er zijn toch maar maximaal 4 rijders per kwartet? Klopt! We hebben een klokker voor rood en een klokker voor wit en daarnaast zit dan de klokker die rood én wit klokt. Hetzelfde geldt dit voor geel en blauw. Hierdoor zijn er altijd 2 tijden per rijder. Deze groep rouleert. Maar vaste spelers zijn toch wel Gerda Mostert, Petra van den Berg en Marloes Gravesteijn.

Zijn we er dan? 
Nee, want we hebben altijd een speaker. Nadat onze voorzitter aangaf niet meer inzetbaar te zijn, vonden we Lennert Goemans. Wat fijn dat hij tot nu toe alle data kon! Je pakt het goed op, top.
En dan hebben we nog wat koude functies. Zeer belangrijk is de hulpstarter. Hij zorgt bij de start dat de volgende rit alvast klaar staat en checkt tegelijk de bandjes (juiste kleur in de juiste baan, maar ook dát ze een bandje aan hebben). Wil een schaatser zijn volgende afstand niet rijden? De hulpstarter kan het dan aan de jurykamer doorgeven. Piet van der Ploeg is het meest op deze functie te vinden.

Bij de finish hebben we de Commissaris van Aankomst. Jaren en jaren heeft Aad van der Helm dit gedaan, maar helaas is Aad ons ontvallen. De functie houdt voornamelijk in als extra controle ‘wie als eerste over de finish komt’, tegelijk wordt gekeken hoe men finisht en hoeveel afstand de volgende ongeveer heeft. Dit alles om bij uitval van de elektronische tijd de rit na te gaan.
Hiernaast zie je de Commissaris van Aankomst op zijn troon zitten.
Zeker koud, maar wel een top plekje bij de finish, toch?


Als laatste hebben we nog de wedstrijdleiding. In dit geval is dit goed te combineren met ‘kantinebemanning’ en om vooraf de juiste opstelling samen te stellen. Deze functie wordt uitgevoerd door Jacqueline van Winden. Het motto is vaak : neem je eigen eten mee. Maar het is toch heel fijn om warme thee/koffie met wat lekkers te hebben en als de avonden wat lang duren is een warme kop soep met een broodje ook heerlijk.

Dit was even een verslag van een geolied team, waarin we zeker nog extra reserve-spelers willen hebben!