Nieuwe wereldrecords aanschouwen bij IJVP?

Kom jij zaterdag 15 februari nog naar de Olympische 1500 meter van de heren kijken in de Tinteltent? Zullen er nieuwe wereldrecords worden gereden? Beslist.nl, sponsor van het schaatsteam van onder andere gouden medaille winnaar Michel Mulder, heeft het verloop van de Olympische schaatsrecords in kaart gebracht.

Hierbij werd ook gekeken naar de invloed van het schaatsmateriaal, zoals de introductie van het aerodynamische schaatspak van de Zwitserse schaatser Franz Krienbühl, de officiële doorbraak van de klapschaats én de verschuiving van natuurijs naar kunstijs. Bekijk hier de infographic: Wereldrecords schaatsen.

Sinds 1950 zijn er ruim 350 wereldrecords gereden op de Olympische afstanden. Hiermee hebben de schaatsers van nu de wereldrecords uit het verleden flink aangescherpt. Zo rijdt Sven Kramer op de 10.000 meter ruim vier minuten sneller dan zijn voorganger uit 1950: ruim 8 volledige rondjes op Sven Kramer’s gemiddelde snelheid! Ook het wereldrecord op de 5.000 meter voor vrouwen is flink verbeterd; als je de records uit 1950 en 2011 naast elkaar zet, zou de Russische Zhukova nog anderhalve kilometer moeten schaatsen, als Sáblíková, de huidige recordhoudster, al gefinisht is. Op de 1500 meter voor mannen is Shani Davis de wereldrecordhouder. De Amerikaan is met zijn recordtijd uit 2009 ruim een halve minuut sneller dan het wereldrecord van 65 jaar geleden. Wellicht dat hier zaterdag 15 februari verandering in komt. Volg het live op een groot scherm in de Tinteltent!