Succesvolle tijdrit voor IJVP in Dronten.

1e plaats junioren-B in ploegentijdrit

Zaterdag 15 juni deed IJVP alweer voor de derde keer mee aan de door STG Dronten georganiseerde tijdritten voor ijsverenigingen. De belangstelling loopt helaas iets terug, maar degenen die wel deelnamen waren uiterst succesvol. Wij weten na inmiddels 3 deelnames dat het in dit weekend altijd windkracht 7 of meer is en dat er minimaal 1 stortbui valt, zo ook deze zaterdag. Super zware omstandigheden dus voor een tijdrit.


Vroeg in de ochtend dus vertrokken naar Dronten: Colin Lansbergen, Niels Overvoorde, Vincent Hestens, Bram Nelck, en de nodige begeleiding. Zij reden ’s morgens een individuele tijdrit over 15 km.

Bram deed dit voor het eerst en wist eigenlijk niet precies hoe hij zijn rit moest indelen. Hij reed achteraf een heel goed ingedeelde tijdrit en werd als eerste jaars C 15e met een gemiddelde van 33.17km/u. Vincent rijdt dit jaar voor het eerst op een (race)fiets en kwam als 2e jaars C in actie. Met een snelheid van 35.41 werd hij 12e.

Bij de B-junioren kwam Niels in actie, hij heeft inmiddels de nodige tijdritervaring en eindigde verrassend op het podium. Met een gemiddelde van 39.03km/u werd hij 2e. Ook Colin heeft de nodige ervaring en werd knap 5e met een gemiddelde van 36.98 km/uur.

Kees Lansbergen heeft altijd wat inspanning nodig om echt op gang te komen en reed ook de individuele tijdrit als voorbereiding op  de ploegentijdrit. Kees werd 14e met een gemiddelde van 35.58 km/u

Van iedereen hoorde je dat de wind het erg zwaar maakte. 

Na de prijsuitreiking werd de ploegentijdrit verreden. IJVP kwam aan de start met twee ploegen. Er kwam een sterke ploeg aan de start bij de B junioren bestaande uit Niels en Colin die B-junior zijn, aangevuld met Rienk Engele en Vincent Hestens die nog C zijn maar bij de B’s starten om de ploeg compleet te maken. Zij reden over een afstand van 15km. Colin, Niels en Rienk rijden de nodige wielerwedstrijden en Vincent had als opdracht te trachten om mee te draaien.


De wind was inmiddels toegenomen tot stormkracht en dat maakt het rijden van een ploegentijdrit erg lastig. Er werd echter goed samengewerkt waarin de sterkste wat meer kopwerk deden dan de zwakkeren zoals het hoort in een ploegentijdrit. Met een gemiddelde 38.08km/uur werd IJVP heel knap eerste met maar liefst 38 seconden voorsprong op het team van het gewest KNSB-Gelderland.

Gefeliciteerd jongens!

Tot slot kwam er nog een masterteam aan de start bestaande uit Bert Mostert, Marco Overvoorde, John Engele en Kees Lansbergen. Zij gingen voortvarend van start en de windmolens in de Flevo-polder maakt zoveel rugwind dat de teller direct op 50 stond (met gemak). Het enthousiasme na de eerste haakse bocht werd al minder en daarmee de snelheid ook. Na de tweede haakse bocht was de teleurstelling groot dat de molens niet met het parcours meedraaide en er inmiddels een windkracht 8 op kop stond. De teller kwam amper boven de 30. Gelukkig kwam er nog een tweede ronde om het beter te doen. De teller weer strak op de 50 voor de wind, maar een halve ronde later het dieptepunt, heel even 28km/uur.

Kees kwam er tijdens de rit  achter dat hij mogelijk toch niet de ideale voorbereiding had gehad waardoor hij wat minder kopwerk kon doen, maar er wel was als het even nodig was. Keurig gefinisht met zijn vieren. Helaas geen foto’s van de gezichten onderweg, maar ik heb af en toe naar de uitdrukkingen gekeken wie er nog fris zat, en dat had mooie beelden op kunnen leveren. Met een gemiddelde van bijna 38 werden de masters 5e.

Volgend jaar weer en dan hopelijk wat meer deelnemers aan de start. Zonder deelnemers geen winnaars en mooie belevenissen.

Marco